Naše  Internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.

Više o kolačićima pročitajte ovdje "Uvažavanje Vaše privatnosti".

O grijanju sa mrežicom, filmom, infrapanelom

Ponešto o podnom grijanju, grijaćem filmu, grijaćoj mrežici, infra panelima i o tome što je infracrveno grijanje?

  O grijaćem filmu

Najprimjerenije grijanje blisko ljudskom organizmu je upravo podno grijanje, jer toplina je najveća upravo u nižim dijelovima prostorije pa nam grije uvijek hladne noge.

Grijaći film širine 50 cm dizajniran je za postavljanje:

- direktno ispod laminata i drvenih podnih obloga,

- ispod estriha debljine od 6-8 cm, anhidridnog sloja ili gips-vlaknaste ploče koja se oblaže sa završnim slojem kao što su keramičke pločice ili prirodni kamen,

- zidno grijanje ispod gips ploča koje u kupaonicama možemo obložiti s keramičkim pločicama,

- stropno grijanje postavljeno između rastera iznad gips kartonskih ploča spuštenog stropa,

sve to kao nisko temperaturno, osnovno ili pomoćno grijanje našega doma.

Kod grijaćeg filma nema efekta vrućih linija ni popratnih efekata lokalnog pregrijavanja.

Grijaći film grije na velikoj površini a temperatura se po potrebi regulira preko termostata. U svakoj prostoriji je moguće posebno regulirati temperaturu u skladu s potrebama prostora.

Raspodjela topline korištenjem grijaćeg filma je izuzetno ravnomjerna na cijeloj površini grijanja, pa kod podnog grijanja stvara izuzetan ugođaj uz efekt „topla noga hladna glava“.

Grijaći film čini negoriva, fleksibilna PET folija debljine 0,388 mm, električno izolirana.

Životni vijek grijaćeg filma je neograničen. Film je bez ikakvog pokretnog dijela koji bi se trošio ili proizvodio nekakav zvuk, pa kao takav ne zahtjeva ni servisiranje ni održavanje.

Naravno, tako su i mogućnosti eventualnoga kvara minimalni.

Prilikom proizvodnje grijaćeg filma vrši se konstantna kontrola i pregledi kako uzoraka tako i cijelog proizvoda kako bi zadovoljili UL i CE standarde.


 

Što je Infracrveno grijanje?

Toplina sunca neposredno grije predmete i tijela, a ne zrak. Ako npr. na temperaturi od -10°C stanete na sunce osjetit ćete toplinu na svojoj koži. 

Zagrijani predmeti i tijela nakon određenog vremena postanu sekundarna grijaća tijela, ogromni radijatori, koji polako i jednolično vraćaju toplinu u prostor. Kao nakon toplog ljetnog dana, iza zalaza sunca, beton i zidovi kuće i dalje dugo isijavaju toplinu.

Grijanje odnosno infracrveno grijanje s Infrapower panelom funkcionira na isti način (efekt sunca). 

Koja je razlika između konvencionalnog načina grijanja i grijanja s Infrapower panelima ?

Razlika je u zraku.

 

                                                  

 

Infrapower paneli pomoću dugovalnog „C“ isijavanja koji prolaze kroz zrak zagrijavaju predmete i tijela, dok s konvencionalnim načinom grijanja (radijatori) zagrijavamo zrak, a 1/3 tog zagrijanog zraka je pod stropom puno veće temperature od potrebe našega tijela, što je u stvari otpad. Snižavanjem temperature u prostoru samo za 1°C, možete sniziti potrošnju energije za 5-6%.

            Zidovi puno duže mogu akumulirati toplinu od zraka, pa tako bolje vraćaju toplinu u prostor. Toplina zidova i predmeta je uvijek veća od temperature zraka pa ne može doći do kondenzacije vode na zidovima. Slijedom toga zidovi ostaju suhi i na njima se ne razvijaju plijesni, a postojeća vlaga se suši i izbjegava se kondenzacija na zidovima, kao i gljivice, povećana vlažnost, cirkulacija prašine i alergijske reakcije. Kod standardne visine prostora temperaturna razlika između poda i stropa je oko 1-1,5 °C, pa zrak slabo cirkulira i kruži u prostoru, te se tako ne diže ni prašina u zraku. Kod tradicionalnih sustava za grijanje ta razlika može biti 8-10 °C. 

           Zrake Infrapower panela akumuliraju i odbijaju se od predmeta (pod, zid, strop, namještaj,…) konstantno kao tisuće zraka u svim smjerovima. Tim putem infracrvenog grijanja dobivamo 60% više energije (kvantna mehanika) od njegove nominalne snage (1000=1600 W). Što znači da nam treba 40% manje energije za zagrijavanje istog prostora naspram konvencionalno-konvekcijskih grijaćih tijela (termodinamika - prijenos topline putem strujanja zraka).                                       

 

 
 
 
 
 

Prednosti Infrapower panela nad konvencionalnim grijanjem

Najekonomičnije grijanje budućnosti po najpovoljnijim cijenama. Dobivamo ravnomjernu, ugodnu wellnes toplinu s ekonomičnom potrošnjom energije.

          Nova tehnologija Infrapower grijaćih elemenata na bazi karbonskih vlakana proizvedenih nanotehnološkim postupkom osiguravaju veći stupanj efikasnosti u odnosu na ostale infracrvene grijače s keramičkim grijaćim elementima ili starijim žarnim cijevima. Razvijen u istraživačkom centru u Njemačkoj i međunarodnim patentom zaštićen reflektirajući sloj na poleđini Infrapower proizvoda reflektira skoro 100% infracrvenih zraka, odnosno ima povećani učinak isijavanja prema naprijed od 18% naspram ostalih panela prisutnih na tržištu, dok stariji modeli izolirani kamenom vunom reflektiraju samo dio zraka. Nova tehnologija razvijena u Njemačkoj je testirana u Seibersdorf laboratoriju u Austriji.

Infrapower paneli 93% topline reflektiraju prema prednjoj strani panela i samo 7% topline odlazi prema zadnjem dijelu panela.

          Nije potrebna nikakva dozvola za ugradnju. Moguće ih je bilo gdje postaviti, montirati, možete ih bilo kad demontirati, prenijeti na drugo mjesto ili prostor bez oštećenja.

Bez ikakvih izračuna možemo već sad izjaviti da Vam neće biti potrebna: 

- izgradnja dimnjaka,

- skladište materijala za gorivo, 

- izgradnja prostora za kotao ili peć,

- prostor za radijatore, cjevovode,

- postavljanja složenih sustava za kontrolu,

- održavanje i godišnja kontrola ili atestiranja,

- priprema za stavljanje u pogon ili uzemljenje.

Ugradnjom Infrapower panela ugradili smo sunce u svoj dom. Kao sunce i Infrapower paneli imaju vrlo povoljan učinak na biološke procese u živim organizmima. Poboljšavaju učinkovitost protoka krvi, pokreću detoksifikaciju u tijelu, dolazi do samoiscjeliteljske reakcije, blagotvorno djeluje na ljudsku psihu, ubrzava različite procese zacjeljivanja rana i nestaje zimska depresija. Asmatičarima se preporučuje ovo grijanje.

          Svaki prostor se posebno i precizno kontrolira s termostatima, moguće i na daljinu putem telefona. Programiranje se radi prema specifičnim potrebama namjene prostora i potrebama korisnika na odgovarajuću temperaturu. Budući da su Infrapower paneli postavljeni na strop ili zid, oni štede prostor, rade brzo i bešumno bez nadzora, bez roka trajanja, jednostavno se mogu instalirati u skladu s prostorom bez velikog poremećaja na konstrukciji zgrade. 

Infrapower panele možete kombinirati sa solarnim panelima za proizvodnju električne energije. Za 2-3 godine svaka četvrta kuća imat će ugrađene solarne panele od 3-4 KW/h za proizvodnju vlastite ZELENE energije za grijanje, ventilaciju, osvjetljenje, itd…, na taj način ćete vrlo brzo doći do besplatnog grijanja.


Zašto podno grijanje ?

Zbog uštede energije, podno grijanje je jedno od najučinkovitijih rješenja za grijanje. Uz maksimalnu udobnost i osjećaj topline može zagrijati prostor po najnižom mogućom operativnom trošku. Podno grijanje uz temperaturu od 20 °C daje osjećaj topline oko 23 °C temperature zraka. Općenito govoreći, smanjenje temperature od 2-3 °C rezultira 15-20 % uštede energije i to uz osjećaj visoke razine udobnosti topline.

Zašto električno podno grijanje pomoću grijaće mrežice?

Električno podno grijanje možemo realizirati putem električnih grijaćih kabela, tankih grijaćih mrežica ili grijaćim filmovima, kao osnovno ili dopunsko grijanje u pojedinim sobama ili u cijeloj kući.

Sustavi grijanja mogu biti akumulacijski - ugradnjom električnih grijaćih kabela u cementni estrih, odnosno kao direktni - ugradnjom tankih električnih grijaćih mrežica u građevinsko fleksibilno ljepilo na koje se polažu keramičke pločice, kamene ploče ili direktno grijanje ispod podnih laminata i parketa električnim grijaćim filmom.

Općenito, električno i vodeno podno grijanje daju isti osjećaj udobnosti.

U prilog električnog podnog grijanja ide lagana naknadna ugradnja kod renoviranja, mala visina ugradnje, ako imate dovoljno prostora možete postaviti grijaću mrežicu na postojeći pod, brza reakcija za predaju topline jer je mrežica tik ispod podne obloge, pod reagira brže od vodenog podnog grijanja jer vodeno je pokriveno s 60 do 120 mm betona što uzrokuje odgode u vremenu reakcije od po nekoliko sati.

Ne treba zaboraviti i mogućnost povezivanja električnog podnog grijanja na elektropanele za proizvodnju vlastite struje.

Električno podno grijanje je jednostavnije za postavljanje, s nižim troškovima ugradnje i nižim troškovima investicije, a ne manje važno je i to da ne traži nikakvo održavanje.

Većinu ugradnje možete napraviti sami.

Priključenje grijaće mrežice na električnu instalaciju prepustite električaru.